Novi film – Bergger Pancro 400

Novi film – Bergger Pancro 400

Novi film – Bergger Pancro 400


Na samom početku časopis Refoto (prva tri broja pod imenom Foto), najavio je kao novitet pojavu digitalne fotografije, a u časopisu su uredno predstavljani filmovi i novi (analogni) fotoaparati.

Pre nekog vremena na našem sajtu, objavili smo priču o tome koliko vrsta filmova danas može da se nabavi (http://www.refoto.rs/novi-filmovi/). Izmedju ostalih, tu su bili i potpuno novi brendovi, kao što je Kentmere, Berrger, Rollei, Cinestill, Ferrania… Pre par meseci ti filmovi su, zahvaljujući firmi Fotokiosk (http://fotokiosk.rs./), postali dostupni i kod nas, sa cenom koja je (ako uključite troškove slanja) manja nego da taj film poručujete iz inostranstva.
Moram ponovo da istaknem kako mrzim termin analogno, jer je ovo priča o klasičnoj fotografiji, isto kao što u muzici imamo klasiku i nove pravce. Ali šta je – tu je. Bilo kako bilo, rešili smo da vam predstavimo neke od tih filmova, a prvi će biti Bergger Pancro 400. Film proizvodi francuska kompanija (http://bergger.com/ ) koja je veoma mlada, nastala je 1995. a fiilm o kojem pričamo počeli su da prodaju 2017. (http://bergger.com/media/wysiwyg/Fiches_techniques/Pancro400_en.pdf).


Škola klasične fotografije je došla kao idealno mesto za snimanje, a izmedju brojnih klasičnih fotoaparata, moj izbor je ovog puta pao na Nikon F3 sa motorom, na kojem je bio za današnje pojmove veoma zanimljiv, push-pull zum objektiv 100-300. Za sve one koji su do sada snimali samo digitalno, ta kombinacija je značila rad bez autofokusa, auto ISO opcije, redukcije vibracija… U vreme kada je proizveden, ovaj objektiv je predstavljao jedno od ekonomičnijih rešenja, ali kao što na snimcima možete videti, nije za potcenjivanje. Oštrina snimaka je odlična, a sam film je svojom konturnom oštrinom i kvalitetom dao neverovatno lepu opštu oštrinu. To je razlog zbog kojeg imate fotografiju skeniranu sa snimka i detalje koji pokazuju oštrinu koju snimak ima.


Film je razvijen u (za mene standardnom) Kodak HC110 razvijaču razblaženom na 1:31, tokom vremena od 9 minuta, na tačnoj temperaturi i uz pridržavanje uputstava kompanije Bergger koja preporučuje pretpranje, odnosno kvašenje filma pre razvijanja. Rezultat je veoma dobar negativ sa jasno definisanom zrnatošću koja je oko dva puta manja od filma ISO 400 druge kompanije, koji sam razvio u istoj dozni.

I na kraju, imate i fotografiju sa snimanja u kafani “Ribareva kći” koju je snimio Nikola Jovandić.

Autor: Milan Živković

Fotografije preuzete sa ReFoto portala.

Zahvaljujemo autoru, kao i ReFoto inernet portalu, a originalni članak možete videti na adresi http://www.refoto.rs/novi-film-bergger-pancro-400/

 

Više o autoru možete pročitati ovde.