Novi filmovi

Novi filmovi

Objavljujemo priču o trendovima svetskih proizvođača, koji analognu fotografiju shvataju veoma ozbiljno, pa postoji niz novih filmova, papira i opreme koji se svakodnevno proizvode. Autor teksta je Milan Živković, veliki zaljubljenik u analognu fotografiju, koji je od prvog dana podržavao Fotokiosk, a dokaz da i dalje to čini je upravo ovaj tekst, koji je u celosti preuzet sa internet portala ReFoto.

Vladimir Stajić

Deo proizvodnih programa kompanija koje proizvode filmove

                                                            Novi filmovi

         Novi foto i kino filmovi, novi papiri i hemikalije, nova oprema za nove laboratorije (ili šta sam vam rekao!)

Kada sam pre malo manje od četiri godine izjavio kako mislim da će za pet godina dvadesetak procenata svetske produkcije ponovo biti snimljeno analogno, mnogi su se smejali, zavitlavali me i uz tapšanje po ramenu govorili kako verovatno ne mislim ozbiljno. Sada je sasvim sigurno da se tradicionalan način fotografisanja u velikoj meri oporavio, jer u međuvremenu se mnogo toga dogodilo. Pomenuću da nakon dugog niza godina ponovo imamo nove modele analognih fotoaparata (u pinhole varijanti, kao srednje i veliko formatne fotoaparate proizvedene u malim fabrikama i porodičnim manufakturama, ili najnoviji Impossible I-1 Instant Film fotoaparat), da postoji nekoliko analognih fotoaparata čija proizvodnja nije zaustavljena, ponovo je počela proizvodnja pojedinih filmova, a pojavili su se i neki kakvih nikada pre nije bilo, kao na primer Adox Color Implosion, ili proizvodni program firme Revolog - 11 eksperimentalnih kolor i 1 crno-beli negativ film.

Film Ferrania P30 - nekad i sad!

Promotivni video https://vimeo.com/197269585

Deo ponude kompanije Agfa

Ako ste jedan od onih koji vole da snimaju na velikoformatnim fotoaparatima, francuska kompanija Bergger ponudila je pored filmova formata 135 i 120, novi plan film velikog formata Bergger Pancro 400. Agfa je ponovo počela da pakuje filmove (AgfaPhoto Vista 35mm kolor film, AgfaPhoto CT Precisa 100 35mm dijapozitiv i AgfaPhoto APX 100 Professional cno-beli film ), a spisak onih koji nisu prestali ili su počeli da ih proizvode ima više od desetak imena: Adox, Kodak, Ilford, Foma, Lomography, Mitsubishi, China Lucky Film, Fuji, Orwo (North America), New55, Revolog, Kono, Spur, InovisCoat, i Cinestill (proizvodnja zasnovana na modifikaciji filmske trake). Pored ovih, postoje proizvođači koji sada proizvode samo hemiju ili foto-papire. Lista proizvođača ima još imena, ali kao i kod nas, odnosno na našoj fotografskoj sceni, veliki je broj onih koji o tradicionalnoj fotografiji pričaju, a malo je onih koji zaista nešto rade.

Filmovi i hemikalije kompanije Bergger

Najzanimljivije je svakako to što se ponovo pakuju i prodaju Super 8 filmovi (Adox Pan-X Reverso, Kodak Eastman Tri-X Reversal silent movie film, Pro8mm Stock i Foma Fomapan R100 B&W Double Super 8 Reversal Film), tako da mislim da ću uskoro obrisati prašinu sa kamera, montažnog stola i projektora koje nisam koristio više od trideset godina! Pomenuću i to da se pojavio i trend fotografisanja venčanja isključivo na filmovima, pokret pod imenom Lomografija aktivniji je no ikada, a i kod nas se pojavilo nekoliko grupa i veliki broj mladih fotografa koji koriste film.

New55 - još jedno ime u svetu analogne fotografije

Ali da se vratim onome što je bio povod ovom tekstu, a to su dva filma koja se ponovo proizvode. U pitanju su crno-beli film Ferrania P30®, čija prodaja, u alfa (čitaj probnoj) verziji počinje sredinom februara i Kodak Ektachrome kolor dijapozitiv film, čija prodaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine. Pre par godina Dejvid Linč je bio jedan od glavnih zagovornika snimanja igranih filmova na celuloidnu traku (ili kakva god da je danas u pitanju) i to je sačuvalo  proizvodne pogone Kodak-a koji sada pokreće proizvodnju Ektachroma, kako za potrebe filmske industrije, tako i za potrebe fotografa. Tada su komentari bili u stilu da je snimanje na filmu stvar nostalgije, a ne logike, kako se na filmu ne može snimati u 3D-u...

China Lucky odoleva konkurenciji drugih proizvođača sa dalekog istoka

Pokret Lomography borio se za analogni način snimanja bez prekida, od trenutka kada je digitalna fotografija zapretila uništenjem analogne tehnologije. Tokom desetak godina napravili su neverovatne stvari i “vratili analogno među ljude”. Jedna od fantastičnih stvari jeste i washi film - na kozo papirnoj podlozi!

Slavich, Imago, Harman, Ilford, Kentmere, Oriental, Multitone, Bergger, Arista, Foma, Adox… Ima još proizvođača novih materijala, a onima koji vole pinhole fotografiju svakako su najzanimljiviji “direct positive” foto-papiri koje svojom neverovatnom energijom “gura” naša poznanica Suzana Kraus. O njoj i njenom Imago fotoaparatu smo pisali par puta u časopisu.

Zanimljivo je i to da je analogni način, odnosno mikrofilm (o njemu ćemo uskoro pričati) još uvek najbolji i najsigurniji način arhiviranja (danas postoji i nekoliko verzija mikrofilma u boji), da se u postupku izrade integralnih kola još uvek koriste objektivi i grafički filmovi… Što se proizvođača tiče, Ferrania je propala i samo su lična inicijativa i sakupljanje novca na Kickstarteru tokom 2014. pokrenuli fabriku na severu Italije. Proizvedene su prve količine filma koji ima ponegde problema sa ogrebotinama, ali i takvi problemi koji nastaju pokretanjem davno zaustavljenih mašina biće prevaziđeni kada počne puna proizvodnja.

Autor: Milan Živković

Fotografije preuzete sa ReFoto portala (http://www.refoto.rs)

Zahvaljujemo se autoru, kao i ReFoto inernet portalu, a originalni članak možete videti na adresi http://www.refoto.rs/novi-filmovi/

Više o autoru možete pročitati ovde.