Da li ste zainteresovani za radionicu mokrog kolodijuma?!

Da li ste zainteresovani za radionicu mokrog kolodijuma?!

Najavljujemo radionicu koja izaziva veliko interesovanje, jer se bavi procesom stare fotografske tehnike – mokrim kolodijumom, koji je nastao sredinom 19. veka. Radionicu vodi Darko Ilić, jedan od malobrojnih koji se bave ovom interesantnom tehnikom.

 

U ovoj tehnici se eksponiranje negativ ploče vrši analognom kamerom velikog formata. Celokupan proces se izvodi ručno, uz pomoć nitroceluloze rastvorene u smeši etar-etanola sa solima jodida i bromida, koji se najčešće nanose na staklo, metal ili drugi materijal. Ploča se potom potapa u rastvor srebro-nitrata i u tamnoj sobi smešta u odgovarajuću kasetu, kako bi bila izneta i smeštena u kameru koja je prethodno podešena, a kadar spreman. Nakon uslikavanja, sa pločom i dalje u kaseti, prenosi se ponovo u mračnu sobu, razvija solima gvožđa određeno vreme (posmatranjem), razvijanje se naglo prekida vodom, dobro ispira i fiksira. Konačno, posle svega ovoga, dobija se jasna slika. Dobro se ispere, osuši i nanese lak (sandarak u etanolu sa lavandinim uljem), zbog zaštite slike od mehaničkih oštećenja i oksidacije. Ako je proces obavljen na staklu, zadnja strana se može obojiti u crno (najčešće bitumenom). Celokupan proces uslikavanja, razvijanja i fiksiranja, mora se obaviti dok je ploča vlažna. Na ovaj način dobijamo unikatnu sliku, ručno izrađenu uz pomoć gotovo samo rastvora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije: Marija Konjikušić i Darko Ilić, Kafe Kula, Beograd

 

Predviđeno je da u grupi bude 3-5 polaznika. Datum će biti određen nakon formiranja grupe. U cenu radionice su uračunati demonstracija procesa i sav potrošni materijal, a predviđena je izrada do dve ploče po polazniku, koje se mogu zadržati.

Zainteresovani polaznici se mogu prijaviti na collodion.photography@yahoo.com, a za dodatne informacije zvati na: 063/8668290, Darko Ilić. Takođe možete posetiti facebook stranicu radionice na https://www.facebook.com/collodionprocess/.