Ilford ID 11 razvijač za 5L

1,990 RSD 1,490 RSD

Dostupnost:
Na lageru
Šifra proizvoda:
1960475
Proizvođač:
Ilford

Podeli

Opis

Rok upotrebe: 11/2020.

ID-11 za 5 litara je razvijač za crno-beli film, sitnog zrna u opštim uslovima za obradu filma. Isporučuje se u prahu.  Međunarodno je priznat  kao standard razvijač u mnogim oblastima naučne i tehničke fotografije. ID - 11 daje odlične rezultate kod svih filmova i idealan je kada se koristi širok spektar filmova različitih osetljivosti. Obezbeđuje najbolju ravnotežu finog zrna, oštrine i dinamike tonova i daje negative koji dozvoljavaju visok stepen povećavanja.

U pakovanju se dobijaju dve kesice praška (deo A i B). Proizvođač nalaže da se za radni rastvor koriste celi sadržaji kesica i da se ne koriste parcijalno. Radni rastvor se priprema tako što se deo A (manja kesica), rastvori u vrućoj vodi (temperature oko 40 C). Ovaj rastvor je potrebno konstantno mešati, sve dok se prašak ne rastvori, a onda je potrebno lagano dodavati sadžaj dela B (veća kesica), uz neprestano mešanje. Normalno je da mala količina nerastvorenih granula ostane takva. Zatim se dodaje hladna voda - onoliko koliko je potrebno da cela količina bude 5000 ml (5 L). 

Ovaj razvijač se može koristiti ovako pripremljen (stock), ili se može dalje razblaživati sa vodom u odnosu 1+1 ili 1+3 (ovo su rastvori za jednu upotrebu). Pre upotrebe bilo koje jačine radnog rastvora, potrebno ga je dobro promešati. Preporučena temperatura radnog rastvora za ovaj razvijač je 20 C. Proizvođač skreće pažnju na to da se mogu javiti nestabilnosti u rezultatima razvijanja, kod sistema razvijanja sa već korišćenim rastvorima (stock). U principu, upotreba već korišćenih razvijača smanjuje kvalitet negativa i povećava rizik od fizičkog oštećenja. Ovo je takođe  komplikovanije, nego kada se rastvor koristi za jednu upotrebu. Proizvođač napominje da korišćenje radnih rastvora stock, 1+1 i 1+3 za jednu upotrebu, olakšavaju proces i umanjuju mogucnost neželjenog ishoda.

Proizvođač navodi da se ovaj razvijač u boci (stock) koja je čvrsto zatvorena, može čuvati 6 meseci, odnosno 1 mesec u boci koja je do pola puna. Razblaženi radni rastvor razvijača (1+1 i 1+3) se ne može čuvati više od 24 sata. Proizvođač navodi da će neotvorena pakovanja razvijača, koja se čuvaju na suvom i hladnom mestu (4 - 20 C), biti upotrebljiva zauvek, iako postoji rok upotrebe ovog proizvoda. Za više detalja pogledati tehničku specifikaciju (dole).

Ukoliko želite da preuzmete tehničku specifikaciju proizvođača, na engleskom jeziku, kliknite ovde.

Ukoliko želite sami da se posvetite ovom divnom procesu, kreirali smo Vodič za razvijanje crno-belog filma, koji možete pročitati ovde.

Način poručivanja:

     - online poručivanje na sajtu www.fotokiosk.rs: proizvode možete poručiti kao gost, ili kao registrovani korisnik;

     - telefonom na broj: 0691413150.

Način dostave:

     - Post Express-om: dostava nije uključena u cenu proizvoda, za iznose porudžbina koje su manje od 5.000,00 dinara. Mogu se izabrati dve vrste usluge (danas za sutra do 12h, ili danas za sutra do 19h);

     - Nudimo pogodnost besplatne poštarine Post Expressom (dostava danas za sutra do 19h) svim našim kupcima koji preko web sajta Fotokioska (www.fotokiosk.rs), poruče robu ili usluge u iznosu koji prelazi 5.000,00 dinara. Besplatna poštarina ne podrazumeva troškove provizije za uplatu, koje će Vam naplatiti Vaša banka, pošta ili kurir Post Express-a, ukoliko se vrši plaćanje pouzećem.

     - lično preuzimanje u centru Beograda, nakon izvršene uplate: ova opcija zavisi od obima posla i neće uvek biti moguća.

Način plaćanja:

     - pouzećem: plaćanje u gotovini po prijemu kupljene robe kuriru Post Express-a, koji će naplatiti cenu poručenih proizvoda, proviziju za uplatu i troškova poštarine, osim ukoliko troškove poštarine ne snosi Prodavnica.

     - uplatom na tekući račun Prodavnice: u ovom slučaju  se kuriru Post Express-a plaća samo iznos poštarine, osim ukoliko troškove poštarine ne snosi Prodavnica.

Broj tekućeg računa Prodavnice je 170-50016338000-58.