2,190 RSD

Dostupnost:
Na lageru
Šifra proizvoda:
1984253
Proizvođač:
Ilford

Podeli

Opis

Rok upotrebe: 06/2025.

ILFORD RAPID FIKSER je brzi fiksir. Isporučuje se u boci od 500 ml, kao tečni koncentrat, koji se pre upotrebe razblažuje sa vodom. Vrlo je jednostavan i pogodan za korišćenje u prostorijama čija temperatura varira u opsegu od 18 do 40º C. Koristi se za fiksiranje crno-belih filmova i papira, u svim ručnim ili mašinskim razvijačkim procesima.

Razblažuje se u odnosu 1+4 za korišćenje prilikom fiksiranja filmova. Za fiksiranje papira se razblažuje u odnosu 1+4 ili 1+9. Radna temperatura fiksira ne sme odstupati od temperature razvijača za više od + ili - 5C. Vreme fiksiranja filmova (1+4) sa ovim fiksirom je 2-5 minuta.  Vreme fiksiranja RC papira ovim fiksirom je 0.5 minuta ukoliko je fiksir razblažen u odnosu 1+4, ili 1 minut ukoliko je razblažen u odnosu 1+9.

Pranje filma nakon fiksiranja RAPID fikserom se vrši 5-10 minuta, uz temperaturu tekuće vode koja ne sme odstupati od temperature fiksira za više od + ili - 5C. RC papir se nakon fiksiranja ovim fiksirom pere 2 minuta u tekućoj vodi koja je iznad +5C. Ovaj fiksir se nakon upotrebe vraća u bocu, u kojoj se čuva do sledeće upotrebe.  Jednim litrom radnog rastvora, koji se ponovo koristi, mogu se fiksirati 24 filma formata 135. 

Proizvođač navodi da se radni rastvor  može čuvati do 6 meseci u dobro zatvorenoj boci, 1 mesec u polu punoj boci i 7 dana u otvorenoj kadici. Neotvorena boca fiksira koja se čuva na hladnom i mračnom mestu, biće upotrebljiva 2 godine. Kada se jednom otvori, potrebno ga je celog iskoristiti u sledećih 6 meseci, a u međuvremenu je potrebno bocu dobro zatvoriti. Za više detalja pogledati tehničku specifikaciju (dole).

Ukoliko želite da preuzmete tehničku specifikaciju proizvođača, na engleskom jeziku, kliknite ovde.

O poručivanju, plaćanju i isporuci možete pročitati ovde.